Palokuntanuorisotoimintaa Oulussa jo 100 vuotta

Oulun Vapaaehtoinen Palokunta ry (Oulun VPK) perusti 13.5.1917 palokunnan yhdeksi osastoksi poikaosaston, joka myöhemmin muuttui nuoriso-osastoksi. Osasto täyttää siis tänä vuonna 100 vuotta ja on yksi pitkäaikaisimmista nuoriso-osastoista, joka on toiminut yhtäjaksoisesti.

Kuten muuallakin Suomessa alussa ei tyttöjä otettu mukaan toimintaan ja osasto toimi poikasosastona, mutta 70-luvun lopulla tilanne muuttui ja ensimmäiset tytöt tulivat mukaan toimintaan. Osaston nimi muutettiin hieman myöhemmin nuoriso-osastoksi. Kautta aikojen palokuntien nuoriso-osastoissa on opeteltu palokuntataitoja unohtamatta leikkien, pelien ja liikunnan merkitystä. Oulun VPK:n nuoriso-osasto on osallistunut vuosittain myös alueellisiin ja valtakunnallisiin tapahtumiin, kuten kesäleireille.

Nuoret ovat merkittävä osa toimintaa VPK:n toimintaa ja koulujen lukukausien aikaan kahtena iltana viikossa lähes 40 lasta ja nuorta kokoontuu paloasemalle viikkoharjoituksiin. Nykyisellään keskiviikkoiltaisin harjoittelevat 10-17 vuotiaat nuoret kahdessa ryhmässä kahden tunnin ajan ja torstaina on vuorossa 6-9 vuotiaat lapset, joiden harjoitukset kestävät yhden tunnin. Lisäksi on ympäri vuoden erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, joihin nuoriso-osaston toiminnassa mukana olevat osallistuvat.

Varhaisnuoret mukaan osaksi nuoriso-osastoa

2000-luvun puolivälissä tuli ajatus, että nuoriso-osaston 10 vuoden ikärajaa tulisi laskea, koska mukaan oli otettu jo muutamia nuorempiakin mukaan. Niinpä vuoden 2008 alussa alkoi varhaisnuorten toiminta osana nuoriso-osastoa, johon otettiin mukaan 7-9 vuotiaita lapsia ja he aloittivat harjoittelun omana iltanaan. Samalla nuoriso-osaston harjoitusmäärä lähes tuplaantui. Varhaisnuorten harjoituksissa käy viikoittain 15 lasta, joille palokuntataitoja opettavat mm. nuoriso-osaston toiminnassa mukana olevat nuoret.

Juhlavuotta juhlistetaan monin tavoin

Käynnissä olevaa juhlavuotta on juhlistettu jo monella tavalla ja vielä syksylläkin tullaan juhlimaan. Juhlavuoden kunniaksi on järjestetty koko palokunnan yhteisiä tapahtumia, joista isoin oli toukokuun lopussa järjestetty palokuntaparaati, joka järjestettiin 18 vuoden tauon jälkeen Oulussa. Paraatissa nuoret olivat pääosassa ja paraati päättyi Oulun kaupungin järjestämään tilaisuuteen kaupungintalolla. Paraatiin osallistuneet palokuntalaiset ja paloautot marssivat pitkin Oulun keskustaa ennen saapumista kaupungintalolle. Paraati oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Syyskuun lopussa on vielä vuorossa juhlatilaisuus, jossa juhlistetaan nuoriso-osaston juhlavuotta. Monelle osallistujalle se on ensimmäinen palokuntajuhla.

Oulun VPK toimii edelleen vireästi

Nuoriso-osaston lisäksi Oulun VPK:lla on vireää toimintaa hälytys-, nais- ja tukiosastoissa. VPK:lla on sopimus Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kanssa, jossa palokunnan valmius on 5 palokuntalaista 15 minuutin kuluessa hälytyksestä. VPK toimii omalta paloasemalta, jonka omistaa Oulun VPK-säätiö. Merkittävä osa hälytysosaston jäsenistä ovat nuoriso-osastossa aloittaneet toimintansa. VPK:lla on käytössään pelastuslaitoksen sijoittamat sammutus-, säiliö- ja säiliösammutusauto. Lisäksi käytössä on oma miehistöauto, jota käytetään paljon myöskin nuoriso-osaston toiminnassa.

Lisätietoa

Nuoriso-osaston johtaja Mikko Vuoti, mikko.vuoti(at)oulunvpk.fi, 040 7070 659