Hälytysosaston hälytystoiminta vuonna 2018

2.1.2019
Teksti: Patrik Willberg
Grafiikat: Oskari Ervasti / Oulun VPK

Hälytysosasto harjoittelee ja kouluttautuu vuosittain säännöllisesti, jotta se pystyy hoitamaan Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kanssa sovitun palokuntasopimuksen mukaiset velvoitteet. Harjoituksia on kesää lukuun ottamatta viikoittain ja sen lisäksi osallistutaan erilaisille kursseille, teemaharjoituksiin ja pakollisiin pätevyysharjoituksiin. Hälytysosaston vuosi 2018 oli muutoinkin monilta osin mieleen painuva.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vuoden aikana oli 3 tiiviimpää jaksoa hälytysten osalta. Vuosi alkoi varsin vilkkaasti ja jo ensimmäisen viikon jälkeen oli jo neljä hälytystä. Toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuun hälytyksiä oli yhteensä peräti 13, joista viimeisen hälytyksen aikana hoidettiin 10 vahingon torjuntatehtävää, jotka aiheutuivat pääosin kaatuneista puista. Lisäksi ensimmäiset maasto- ja turvesuopalot hoidettiin toukokuun lopussa. Heinäkuun lopun ja elokuun alun aikana oli yhteensä 14 hälytystä, jotka olivat pääosin pitkäkestoisia maastopaloja.

Heinäkuun puolen välin jälkeen selviteltiin ensin lähtöä Suomen ja Venäjän rajalle Sallan korkeudelle, jossa Venäjän puolella riehuneen maastopalon pelättiin leviävän Suomen puolelle. Lopulta lähtöä ei tullut, mutta seuraavalla viikolla aloitettiin jo selvittämään lähtijöitä Ruotsin maastopaloihin. Lähtö tulikin lopulta ja yhteensä 12 hälytysosastolaistamme osallistui kolmessa eri vuorossa sammutustöihin. Yhtenä ajoneuvona mukana oli säiliösammutusautomme. Pelkästään jo 800 kilometrin matka palopaikalle jäi varmasti monen mieleen. Vaikka Ruotsin tehtävä sitoi henkilöstöämme niin kaikki tehtävät hoidettiin myös omalla alueella.

Kesän aikana korostui OK142 säiliösammutusauton käyttö erityisesti maastopalotehtävissä, kun yhdellä yksiköllä saatiin paikalle riittävästi vettä ja henkilöstöä. Lisäksi OK147 miehistöautolla oli käyttöä, kun siirryttiin pidempi matka ja kun perässä vedettiin omaa peräkärryä tai Raksilan paloasemalta haettua maastopalokärryä tai mönkijäkärryä.

Vaikka hälytysmäärät ovat meillä pienempiä kuin monella muulla Oulu-Koillismaan alueen palokunnalla niin niiden kestot olivat monesti jopa lähes 10 tuntia tai välillä jopa enemmän. Olimme paikalla monesti ensimmäisten joukossa, mutta kauemmaksi menimme vaihtomiehistönä. Vuoden aikana olimme mukana 65 eri tehtävällä, joista suurin osa oli rakennus- ja maastopaloja sekä vahingontorjuntatehtäviä. Tehtävämäärässä ei ole huomioitu Ruotsin maastopalotehtäviä.

Patrik Willberg
palokunnanpäällikkö

Takaisin blogilistaukseen