building

Syksyllä uudet kesärenkaat - mitä ja miksi?

24.9.2019

”Rengasasioissa ennakointi on kaiken A ja O”, toteaa Oulun VPK:n kalustopäällikkö Petri Höglund ja potkii miehistöautomme uusia kesärenkaita. ”Sakkorajaan” oli vielä entisilläkin renkailla matkaa, mutta vaihdoimme kolme kesää nähneet kesärenkaat uusiin. Syksy ja sen saattelemat sadekelit ovat tärkeintä aikaa kesärenkaille vesiliirtoriskin vuoksi. Miehistöautomme on hälytysajoneuvo siinä missä raskaat pelastusajoneuvotkin, joten turvallisuus on ensisijalla – siksipä uudet kesärenkaat tulivat näin syksylle. ”Palokunnan on parempi päästä turvallisesti ehjänä kohteeseen, jotta voidaan auttaa” Petri toteaa.  

Laki sallii kesärenkaiden minimi urasyvyyden olevan 1,6 mm, kunnes ne tulee uusia. Suositukset kuitenkin sanovat 4 mm rajan olevan hyvä uusia renkaat. Kun pintakuviota ei enää ole riittävästi, vesiliirron mahdollisuus kasvaa. Kaikki renkaat joutuvat vesiliirtoon, jos vauhtia vain on tarpeeksi. Silloin renkaan pintakuvio ei enää ehdi syrjäyttää vettä riittävästi. Petrin ohje vesiliirtoon on yksinkertainen: ”Jos auto joutuu vesiliirtoon, tulee jalka nostaa kaasulta ja manuaalivaiheisessa autossa painaa kytkin pohjaan, jotta nopeus vähenee. Pidetään ratti kulkusuuntaan ja odotellaan, että pitoa jälleen on.” Älä siis jarruta tai kiihdytä, silloin tilanne huononee entisestään!

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

VPK:n kalustopäällikkö Petri Höglund pitää rengasasioita tärkeänä osana ajoneuvojen kunnossapitoa.VPK:n kalustopäällikkö Petri Höglund pitää rengasasioita tärkeänä osana ajoneuvojen kunnossapitoa.

Suomessa on ollut jo yöpakkasia. Mikäli liikkuu aikaan, jolloin pakkasta ja mustaa jäätä esiintyy, on syytä harkita talvirenkaiden vaihtoa. Tämä talvi mennään vielä vanhoilla säännöillä sen suhteen, milloin talvirenkaat on pakko olla vaihdettuna, talvirengaspakko on siis joulukuulta helmikuulle. Kesäkuussa 2020 voimaan astuu laki, jonka mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuusta maaliskuulle, jos sää tai keli sitä edellyttää.  Eli, pakkoa ei enää ole vaan renkaiden käyttöasetus muuttuu keliperusteiseksi. ”Mikäli vanhat merkit pitää paikkaansa, rengasvaihdot tehdään meillä lokakuun aikana. Raskaisiin pelastusajoneuvoihin vaihdetaan ohjaavalle akselille nastarenkaat.” Petri toteaa.

Takaisin blogilistaukseen

Teksti: Oskari Ervasti, Petri Höglund
Kuvat: Oskari Ervasti/Oulun VPK