Ihmiset palokuntatoiminnan takana

27.8.2018
Teksti: Oona Ruotsalainen
Kuva: Oskari Ervasti / Oulun VPK

Vapaaehtoisen palokuntatoiminnan tärkein voimavara on siihen osallistuvat ihmiset. Tässä juttusarjassa annetaan puheenvuoro Oulun VPK:n toiminnassa mukana oleville jäsenille. Tällä kertaa esittelyssä palokunta-aktiivi Oona Ruotsalainen. 

Seitsemän vuotta elämästäni olen harrastanut palokuntaa. Näiden vuosien aikana olen kerennyt kokea kaikenlaista todella hienoa. Olen vaihtanut kolme vuotta sitten Iin PVPK:sta Oulun VPK:aan. Kolmena arkipäivänä on harjoitukset Oulun VPK:lla, joihin pyrin osallistumaan. Välillä harjoituksia jää välistä koulun tai töiden takia.

Tiistaisin käyn hälytysosaston harjoituksissa. Olen siellä sammutusharjoittelijana, syksyllä olisi tarkoitus mennä sammutustyönkurssille. Olen osallistunut hälytysosaston harjoituksiin 1,5 vuotta. Meidän hälytysosastossa on vain kaksi naista ja minä olen niistä toinen. Miesten keskellä oleminen pienenä tyttönä on välillä haastavaa, mutta hauskaa. Pituutta kun minulle on siunaantunut vain 163 cm niin tunnen usein itseni pieneksi tuossa porukassa, mutta sisulla pärjää pitkälle. Halu auttaa on syy, miksi haluan joskus hälytystoimintaan mukaan. Auttamisen halu näky myös uravalinnassani. Opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi, mutta aion vielä jatkaa opintojani.

Keskiviikkoisin käyn kouluttamassa meidän nuoriso-osaston nuoria. Olen kouluttanut nyt 3,5 vuotta. Kouluttamisessa on parasta nuorten kanssa yhdessä tekeminen ja nuorten kehityksen näkeminen. Torstaisin koulutan varhaisnuoria, joiden kanssa opettelemme taitoja enemmän leikin kautta. Nuorten ikä vaikuttaa siihen, mitä heidän kanssa voi tehdä. Nuorten kanssa myös käyn leireillä ja muissa tapahtumissa.

Toimin myös Pohjois-Suomen liiton nuorisotyötoimikunnassa nyt kolmatta vuotta. Kaksi ensimmäistä vuotta toimin nuorisoedustajana ja nyt olen varajäsenenä. Toimikunnassa olen oppinut vaikuttamaan asioihin.

Olen ollut mukana järjestämässä useita Pohjois-Suomen ja Lapin palokuntanuorten kesäleirejä ja tämän kesän palokuntanuorten suurleiriä Lohtajalla. Leireillä olen vastannut Olkkarin toiminnasta. Olkkari on nuorille kohtaamispaikka leirillä. Sinne voi tulla pelaamaan pelejä kavereiden kanssa tai jos ei ole kaveria niin sieltä se varmasti löytyy. Olkkarissa kuunnellaan myös nuorten mielipiteitä palokuntatoiminnasta, joka on minusta todella hienoa ja siksi haluan kehittää sitä.

Palokunta on hieno harrastus. Olen oppinut siellä vastuun kantamisesta, järjestelmällisyydestä, auttamisesta, rohkeudesta ja ystävyydestä. Harrastuksen kautta olen saanut todella ihania ystäviä ympäri maata. Olen todella ylpeä harrastuksestani ja kaikesta siitä mitä teemme.

Takaisin blogilistaukseen

building